<< index
0003 Neanderthal Museum
Neanderthal, Mettmann, 1994-1996, Günter Zamp Kelp und Julius Krauss, Arno Brandlhuber; Astrid Becker, Markus Emde, Marco Glashagen, Carlos Martin Gonzales, Thomas Gutt, Alexei Kouzmine, Götz Leimkühler
Museumsneubau nahe dem ersten Fundort des Neanderthalers. Die lineare Wegeführung des Museums windet sich analog zur zeitgeschichtlichen Anordnung der Exponate spiralförmig in die Höhe. Ein diagonal in die massiven Aussenwände eingespannter Hohlkörper erfüllt vier Funktionen: eine Treppe als Direkterschliessung, eine zweite Fluchttreppe, die gesamte Abluft und die statische Aussteifung des Gebäudes.
The new museum is built in the vicinity of the site where the first Neanderthal Man was found. The museum’s linear pathway winds its way upwards in a spiral, accordingly to the historical sequence of the exhibition. This spiraling walkway ends in the 'present time' by reaching a large window on top of the building viewing the surrounding forest. A hollow body that runs diagonally across the building fulfills four functions: the immediate access by stairway, a second fire escape, the entire ventilation system and the structural reinforcement of the building.
© Christoph Rau
© Michael Reisch
© Christoph Rau