<< index
0089 Crystal
Kopenhagen, 2003-2006, b&k+ Arno Brandlhuber & Asterios Agkathidis, Markus Emde, Martin Kraushaar + Dorte Mandrup Arkitekter; Sarah Breidert, Anders Brink, Marion Clauss, Jesper Henriksson, Jochen Kremer, Lars Lindberg, Stefan Thoma; osd (Tragwerkskonzept)
In 2003, the city of Copenhagen commissioned a competition aimed at developing new typologies for local places of recreation. Therefore, a municipal sports center was selected to become the new public center for the neighborhood of Holmsbladsgade. Originally, the city asked for a standalone 3,000 square meter building, containing a soccer field on a small portion of the site. Instead, a schematic design was developed using the same budget for a building that could fill the entire area of 5,000 square meters. This was achieved by relocating the soccer field to the plot’s edge. The height of 7 meters, required for playing soccer, determines the basic volume, which was then connected to the adjacent fire walls. Therefore, the municipal sports center extracts its form entirely from building regulations together with the program requirements. The budget, norms, and legal restrictions are parameters that inform every aspect the project, including the materials, details, and interior landscape. This approach does not derive from a responsibility to an anonymous authority, but is more likely a result of logic. The direct application of these compulsory rules results in the intuitively "crystalline" building volume, carried by a light wood and steel structure. The building is cladded in multi-layered translucent polycarbonate leafs, following the central design idea of a “translucent barn” that does not distinguish between roof and walls. The pigmentation of the polycarbonate cladding for the regulation of light exposure, follows the angle of inclination of the facade to ensure glare-free light. The interior, a monolithic green landscape, evolves dynamically on two levels, allowing for a variety of programs and visual connections between the different spaces. 
© Erica Overmeer
© Torben Eskerod
© Michael Reisch