<< index
0162 LoBe Building
Berlin, 2014-, Brandlhuber+ Emde, Burlon & Muck Petzet; Luise Angelmaier, Sarina Arnold, Romina Falk, Tobias Hönig, Martha Michalski, Birgit Müller, Alexine Sammut, Eva Sievert Asmussen, Markus Rampl, Christian Rapp, Lukas Vögel, Marco Wagner, Wolfram Winter, Natalia Zhukova

Located in Berlin-Wedding, the LoBe multi-use atelier, gallery and housing building combines different forms of usage and ways of living. Although the area has no binding land-use plan, a regulation from 1958 only permits the construction of commercial buildings. Yet at the same time, an ongoing grandfather clause also ensures that the area remains essentially a residential zone. In this context, the special status allows for a new building to be constructed, which can serve as both a work and residential site in the future. In addition to the various ways that flexible floor plans permit living and working under the one roof, the project engages with the unique qualities of the location. The building aims to provoke a typological update of the adjoining buildings: a typical 1900’s dwelling and a climbing hall. The site faces onto the suburban railway track, offering a wide view towards the south. The building’s levels are staggered, creating a ziggurat-like shape with six metre deep terraces on each floor and a maximised semi-public space in the ground floor, which otherwise would have been sealed off. Shifting the lower floors to the south creates a 7.50 metre deep covered sidewalk that functions as a semi-public plaza in front of the gallery space on the ground floor. The depth of the units vary from 26 metres at ground level to 11 metres at the highest level. In this sense, the program of the units is aligned with the floor depth and subsequently the amount of light. Two external staircases at the back connect the different floors via the terraces, aiming for a more common and public use of the exterior spaces by the inhabitants, leading to a shared public roof space with a shared bathroom and sauna. Neither roof nor patios have extra drainage. Therefore, all surfaces are slightly tilted to drain the water like a cascade onto the garden. Built entirely in concrete, exterior and interior spaces are perceived alike, enabling the users to open their apartments through ceiling-high doors towards the terraces. The fit-out standard follows the logic of indeterminacy: only the technical connections and sanitary facilities are pre-installed. The latter is part of the two concrete cores, which also house the elevators, reaching from the ground level to the roof top, as well as all technical services. The 5.7 metre stepped profile creates units of different sizes. Besides the gallery, a co-working space with meeting rooms, rentable offices, an artist’s residence and ateliers are in the building, allowing the future users to benefit from a Berlin peculiarity. As the registration address does not necessarily have to be the place of abode, users can designate their unit as business instead of residential, with a lower income tax rate as a freelancer.

© PONNIE Images for Brandlhuber+